Til alle blogg

Tema: 

7 vanlige feil som du bør unngå på nettsiden din

Skrevet av

Akbar H

Sist oppdatert

30. mars 2024
Lese tid
Del:

Det tar kun 0,05 sekunder for en bruker å danne et førsteinntrykk av nettsiden din. På denne korte tiden vurderer de om de kan stole på deg, om du kan hjelpe dem, og om du virkelig forstår deres behov. Hvis du ikke møter disse forventningene, risikerer du at besøkende forlater nettsiden uten å konvertere.

Derfor er det helt avgjørende å gi et godt førsteinntrykk til kundene dine. For å oppnå dette, bør kundenes opplevelse være i fokus gjennom hele prosessen.

En nettside som er både enkel å navigere og ser bra ut, vil ikke bare gi et bedre inntrykk av merkevaren din, men også føre til flere konverteringer. Dersom du ikke klarer å levere på disse punktene, kan dette koste deg kunder og skade bedriftens omdømme.

I denne artikkelen skal vi diskutere noen vanlige feil som folk ofte gjør på nettsidene sine, men som enkelt kan unngås.

Dette er 7 feil

 • Lang lastetid
 • Dårlige oppfordringer til handling (CTA-er)
 • Mangel på responsivt design
 • Dårlig fargepalett
 • Uklar navigasjon
 • Valg av fonter og bilder
 • Utdatert design og innhold

La oss forklare dem alle én etter én.

Lang lastetid

Rask lastetid på nettsiden din er avgjørende. Når noen besøker nettsiden din, forventer de at den dukker opp nesten umiddelbart, helst innen et par sekunder.Ifølge Google bør en nettside ikke bruke mer enn 2-3 sekunder på å laste inn for å holde besøkende engasjert. 

langsom nettsidehastighet frustrere mannen

Faktorer som koding, bilder, og videoer har størst påvirkning på lastehastigheten, men brukerens enhet og internettforbindelse spiller også en rolle. Med denne kunnskapen skulle man kanskje tro at flere bedrifter var opptatt av dette. Men i realiteten bruker faktisk en gjennomsnittlig nettside over 15 sekunder på å laste inn alt innholdet på en mobiltelefon. Dette er selvfølgelig altfor lenge, men gir deg en gyllen mulighet til å skille deg ut fra konkurrentene dine.

Hvordan kan man fikse det?

 1. Optimaliser bildene dine: Komprimering og endring av størrelsen på bilder kan betydelig redusere filstørrelsen uten å påvirke kvaliteten.
 2. Minimér CSS- og JavaScript-kode: Fjerning av unødvendige tegn, mellomrom, og kommentarer fra koden din kan bidra til å forbedre nettsidehastigheten.
 3. Bruk et innholdsdistribusjonsnettverk (CDN): Et CDN gjør nettsiden din raskere ved å lagre kopier av den på ulike servere, slik at brukerne får tilgang nærmere der de befinner seg.
 4. Oppgrader leverandøren av webhotell: En nettside som laster tregt kan være resultatet av utilstrekkelige serverressurser fra webhotell-leverandøren din. Ved å oppgradere til en bedre hosting-plan kan du oppleve en forbedring i lastetider på nettsiden din.
 5. Bruk “nettlesercaching”: Dette sørger for at informasjon fra tidligere besøk lagres, noe som gjør at nettsiden lastes raskere inn for de som besøker den igjen.

Dårlige oppfordringer til handling (CTA-er)

En CTA er tekst som oppmuntrer brukere til å utføre en ønsket handling på nettsiden din. Det kan være å melde seg på nyhetsbrev, gjøre et kjøp, eller laste ned en ressurs. Mangel på CTA-er er en vanlig feil som mange bedrifter gjør når de skal designe en nettside. Dette fører til at besøkende blir forvirret og forlater siden.

CTA-er er avgjørende for å sikre høye konverteringer og bør plasseres strategisk rundt på nettsiden din. Men det er ikke alle CTA-er som er like gode. Dersom du ikke kommer med en tydelig oppfordring, risikerer du å gå glipp av potensielle kunder.

Hvordan forbedre CTA-er?

 1. Bruk handlingsorientert språk: Din CTA bør være kort og tydelig, samtidig som den er overtalende og oppfordrer brukere til å ta en handling.
 2. Gjør den synlig: CTA-er bør være lett å se og skille seg ut fra resten av nettsiden. Bruk kontrastfarger, ulike størrelser og en god plassering for å gjøre dem mer synlige.
 3. Bruk knapphet: Ved å bruke knapphet kan du motivere besøkende til å ta en handling da de er “redd” for å gå glipp av tilbudet. Du kan bruke fraser som «begrenset tidsperiode» eller “begrenset antall”.  

Mangel på responsivt design

Et responsivt design sikrer at nettsiden din fungerer sømløst på alle typer enheter. Den er tilpasset alt fra smarttelefoner og nettbrett til datamaskiner. Tekst, struktur og bilder endrer seg automatisk slik at det er i riktig størrelse og nettsiden fungerer optimalt.

Nettsider som ikke er responsive kan by på en rekke utfordringer. Det er ikke bare slik at den vil se dårlig ut men også den blir mindre brukervennlig. Elementer som bildekaruseller eller knapper laget for pc-er kan fungere dårlig på mobile enheter. Ettersom over halvparten av trafikken på nett kommer fra smarttelefoner og nettbrett, har du ikke “råd” til å ha en nettside som ikke er optimalisert for dem.»

Det er imidlertid ikke bare den generelle brukeropplevelsen som tar skade av dette. En «dårlig nettside» som ikke er responsiv kan føre til en dårlig brukeropplevelse, noe som resulterer i høye «bounce rates» og lave konverteringsrater. Bounce rate er prosentandelen besøkende som forlater nettsiden din uten å interagere med den. Eldre nettsider som ikke er optimalisert for mobile enheter sliter derfor med å holde besøkende på siden.

Hvordan gjøre en nettside responsiv?

 1. Bruk et design som er mobilvennlig: Velg en moderne, responsiv “nettsidemal” eller ansett en webdesigner for å lage en mobilvennlig nettside.
 2. Test nettsiden din på ulike enheter: Pass på at nettsiden din ser riktig ut og fungerer slik den skal på ulike enheter før du lanserer den.
 3. Prioriter brukeropplevelsen: Gjør det enkelt for besøkende å navigere og finne det de leter etter på nettsiden din, uavhengig av enhet.

Dårlig fargepalett

Dårlig fargepalett Fargepaletten til en nettside handler om mye mer enn bare det estetiske. Det kan påvirke brukerens atferd og oppfatning av merkevaren din. Enkelte farger og kombinasjoner kan få nettsiden din til å fremstå uprofesjonell, forvirrende, og rotete ut. På den andre siden kan riktige farger forbedre merkevaren din og skape en positiv brukeropplevelse. 

Dette gjelder også farger på tekst. Hvis teksten er vanskelig å lese, eller ikke kontrasterer godt med bakgrunnen, kan dette føre til at besøkende forlater nettsiden din. 

Hvilken type bedrift du er og målgruppen din bør styre fargene du velger. Farger som blå kan virke avslappende og styrke troverdigheten din, mens rødt kan fremstå mer aggressivt, energisk og fange oppmerksomhet. En god nettside har en kombinasjon av farger som passer sammen og skaper en behagelig og engasjerende brukeropplevelse.

Hvordan velge riktig fargepalett?

Å bestemme seg for hvilke farger du ønsker å bruke på nettsiden din kan være vanskelig, men her er noen generelle retningslinjer du kan følge:

 1. Bruk farger som stemmer overens med merkevaren og budskapet ditt.
 2. Unngå å bruke for mange farger. Hold deg til maksimalt 3-4 hovedfarger.
 3. Bruk kontrastfarger for tekst og bakgrunn, slik at det blir enklere å lese.
 4. Husk på de kulturelle implikasjonene av spesifikke farger. For eksempel kan hvitt symbolisere renhet og renslighet i noen kulturer, men det kan også representere sorg i andre.
 5. Test fargevalgene dine med en prøvegruppe for å samle tilbakemeldinger og foreta justeringer om nødvendig.
 6. Bruk “fargepalett-generatorer” eller få hjelp fra fagfolk til å finne en god fargepalett.

Uklar Navigasjon

Navigasjon handler om hvordan brukere finner fram på nettsiden din, gjennom menyen eller lenker. Dersom det er vanskelig å finne frem til informasjonen de leter etter, vil de sannsynligvis forlate siden din.

En forvirrende eller rotete navigasjon kan være et resultat av:

 1. For mange menyvalg.
 2. Dårlig organisering av menyelementer.
 3. Inkonsistent navigasjonsstruktur på ulike sider.
 4. Manglende inkludering av søkefelt.
 5. Bruk av uklare eller vage etiketter for menyvalg.
 6. En navigasjonsmeny som er vanskelig å finne eller ikke er synlig nok.
 7. Overlappende eller skjulte navigasjonselementer.

Hvordan forbedre nettsidens navigasjon?

 1. Forenkle menyen: Reduser antall valg i hovedmenyen til kun de viktigste sidene. Ekstra lenker kan plasseres i undermenyer eller i bunnteksten.
 2. Organiser menyelementene logisk: Gruper relaterte sider sammen og avgjør hva som er den mest logiske måten for brukere å navigere nettsiden din på.
 3. Bruk tydelige etiketter: Menyvalgene bør være selvforklarende, slik at det er enkelt for besøkende å forstå hva hver side handler om.
 4. Gjør den synlig: Navigasjonsmenyen bør være godt synlig og tilgjengelig fra alle sider på nettsiden din.
 5. Inkluder et søkefelt: Dette lar besøkende raskt finne det de leter etter uten å måtte navigere gjennom flere sider.
 6. Test og forbedre: Spør om tilbakemeldinger fra venner eller kolleger, gjennomfør brukertesting og foreta justeringer basert på dataen du samler inn.

Valg av fonter og bilder

Grunnen til at folk besøker nettsiden din er fordi de leter etter informasjon som kan svare på spørsmålene deres. Dersom fonten er for liten eller vanskelig å lese, kan dette føre til frustrasjon. For mobilbrukere kan små skriftstørrelser være spesielt problematisk.

På samme måte kan bilder av lav kvalitet eller som ikke matcher innholdet også påvirke brukeropplevelsen negativt. 

Hvordan velge riktig fonter og bilder?

 1. Prioriter lesbarhet: Velg lettleselige fonter, og bruk minst skriftstørrelse 14 for brødtekst.
 2. Unngå å bruke for mange forskjellige fonter: Hold deg til 2-3 fonter som er relatert eller komplementerer hverandre, for å skape et sammenhengende og profesjonelt utseende.
 3. Velg bilder med omhu: Bruk gode bilder som relaterer til både innholdet i teksten og merkevaren din.
 4. Optimaliser nettsiden for mobiler og nettbrett: Test hvordan fonter og bilder vises på ulike enheter for å sikre at de er lesbare og ser bra ut.
 5. Bruk passende størrelser på fonter og bilder: Sørg for at fonter og bilder ikke er for små eller store, da dette kan påvirke det totale designet og brukeropplevelsen negativt.
 6. Fokuser på tilgjengelighet: Sørg for at fonter og bilder er lett å lese for alle, inkludert personer med synshemninger. Dette innebærer bruk av alt-tekst for bilder og valg av dysleksivennlige fonter. Alternativ tekst forbedrer også SEO, da dette hjelper søkemotorer med å forstå innholdet ditt.

Utdatert design og innhold

En eldre nettside er ikke bare kjedelig, den kan faktisk koste deg kunder. I en verden hvor brukernes tålmodighet er lavere enn noen gang, er et moderne og visuelt tiltalende design avgjørende for å fange oppmerksomheten deres.

Utdatert design og innhold kan også svekke brukeropplevelsen og merkevarens troverdighet. Dette kan videre påvirke nettstedets SEO-ranking negativt, ettersom søkemotorer favoriserer sider som er aktuelle og brukervennlige. For å holde tritt med trender og brukernes forventninger, er kontinuerlige oppdateringer helt nødvendig. 

Hvordan oppdatere designet og innholdet på nettsiden din?

 1. Følg med på nåværende designtrender: Utforsk og implementer moderne “designtrender” på nettsiden din. Ha et responsivt design med animasjoner og interaktive funksjoner.
 2. Oppdater innholdet regelmessig: Forsikre deg om at informasjonen på nettsiden din er relevant og i tråd med dagens trender.
 3. Bruk ulike formater: Vurder å inkludere elementer som videoer, podcaster eller animasjoner for å holde innholdet ditt friskt og engasjerende.
 4. Fiks ødelagte lenker: Sjekk jevnlig for ødelagte lenker og fiks dem for å forbedre brukeropplevelsen og SEO-rangeringen din. 
 5. Optimaliser for mobiler og nettbrett: Sørg for at nettsiden din er optimalisert for ulike enheter.
 6. Hold det organisert: Organiser innholdet ditt i en logisk rekkefølge, slik at det er enkelt for brukere å navigere og finne det de leter etter.
 7. Oppdater det visuelle: Gå igjennom bilder og grafikk jevnlig for å sikre at de er av høy kvalitet og er relevante for innholdet ditt.

Hvordan sørger jeg for at nettsiden min er brukervennlig?

En brukervennlig nettside er nøkkelen til suksess i det digitale markedet i dag. Den må tilby enkel navigasjon, tydelig innhold, og et estetisk tiltalende design.

Uten erfaring i webdesign, kan det være både utfordrende og tidkrevende å utvikle en nettside som møter disse standardene. Et godt utgangspunkt kan være å velge en ryddig “nettsidemal” og anvende prinsippene diskutert i denne artikkelen. Ønsker du imidlertid en skreddersydd løsning som møter din bedrifts unike behov, bør du søke hjelp fra dyktige fagfolk.

Hos EtcNor spesialiserer vi oss på å skape brukervennlige nettsider som ikke bare ser bra ut men som også, styrker troverdigheten din og kan generere resultater. Med et fokus på SEO og konverteringsoptimalisering, kan vi hjelpe deg med å både tiltrekke flere betalende kunder. Ved å velge EtcNor, sikrer du et konkurransefortrinn som vil kunne hjelpe din bedrift å lykkes i dagens krevende marked.

Del med andre:
Ønsker du en ny nettside?

La oss hjelpe deg med å lage side som gir gode resultater

Snakk med oss